Savadeck Asa – 10 χρόνια εγγύηση ως προς την ανθεκτικότητα των χρωμάτων

Τα σύνθετα προφίλ για την κατασκευή περιφράξεων και κατόπιν ξύλινων δαπέδων, προσόψεων και περγκόλων άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην αμερικανική αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η εξέλιξή τους ενισχύθηκε από την αύξηση της ποσότητας των ανακυκλούμενων πολυμερών, αλλά και από το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για πιο ανθεκτικά προϊόντα που απαιτούν ελάχιστη συντήρηση.

Καταρχάς, τα πρώτα επιχειρήματα υπέρ της πώλησης σύνθετων προφίλ ήταν ότι δεν περιέχουν επιβλαβείς και δυνητικά επικίνδυνες ουσίες, ότι έχουν διάρκεια ζωής πολύ μεγαλύτερη από το ξύλο και δεν απαιτούν συντήρηση.

Είναι τόσο απλό; Σήμερα, τα ίδια επιχειρήματα εξακολουθούν να υφίστανται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά καθιερώθηκαν πρόσθετες απαιτήσεις, όσον αφορά την ασφάλεια, την αντιολίσθηση, τη πυροπροστασία, την αντοχή στην τριβή, την παροχή στεγανοποίησης έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας, την παράταση της περιόδου εγγύησης και άλλα.

Μετά από μισή δεκαετία εμπειρίας στην κατασκευή πατωμάτων από σύνθετα υλικά WPC, συναντήσαμε διαφορετικά αιτήματα, έχουμε παρακολουθήσει και έχουμε φέρει την καινοτομία στην αγορά και στο παρόν κείμενο μπορείτε να βρείτε απαντήσεις στις συνηθέστερες ερωτήσεις.

Σύνθετα ξύλινα δάπεδα από πλαστικό και ξύλο (Wood plastic composite) τι είδους υλικό είναι; Όπως προκύπτει και από την ονομασία του, είναι ένα σύνθετο από θερμοπλαστικό (πολυαιθένιο-PE, Πολυπροπυλένιο-PP, πολυβινυλοχλωρίδιο- PVC ή Πολυγαλακτικό οξύ- PLA), ίνες ξύλου και πρόσθετα.

Εκτός από τις ίνες ξύλου, τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλα οργανικά υλικά όπως ίνες πολτού, φλοιοί ρυζιού ή φιστικιού,  μπαμπού…

Τα χημικά πρόσθετα εμφανίζονται σχεδόν “αόρατα” στην σύνθετη δομή και είναι υπεύθυνα για την ενσωμάτωση πολυμερών και ξύλου.

Το σύνθετο υλικό από πλαστικό και ξύλο εξακολουθεί να είναι σχετικά “νέο” υλικό σε σύγκριση με τη μακρά ιστορία του ξύλου ως βασικού οικοδομικού υλικού. Η πιο διαδεδομένη χρήση του σύνθετου υλικού WPC είναι στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη.

Είναι σχεδόν αδιανόητο να φανταστεί κανείς ένα πάρκο, πεζόδρομο ή μια μαρίνα στη Βόρεια Αμερική ή σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης χωρίς πατώματα από σύνθετα υλικά wpc.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Το 82% των σπιτιών των ΗΠΑ έχουν ξύλινη πλατφόρμα στο κατώφλι τους, και αυτή η τάση έχει εξαπλωθεί και στην Ευρώπη.

Όλο και περισσότερο, τα δάπεδα από τα σύνθετα υλικά wpc σχεδιάζονται σε έργα σε βεράντες ή πισίνες αντί του κεραμικού πλακιδίου ή του τυπωμένου σκυροδέματος.

Πώς οι ξύλινες πλατφόρμες έγιναν το πιο περιζήτητο δάπεδο για εξωτερική χρήση;

Kot se lahko zaključi iz naslova, gre za kompozit iz termo plastike (PE, PP, PVC ali PLA), lesenih vlaken in aditivov.

Poleg lesenih vlaken se v zadnjih nekaj let uporabljajo tudi ostali organski materiali, kot so vlakna iz pulpe, riževe ali arašidove lupine, bambusa …

Kemični aditivi so tako rekoč »nevidni« v kompozitni strukturi in so odgovorni za integracijo polimerov in lesene mase.

Kompozit iz plastike in lesa je še vedno relativno »nov« material v primerjavi z dolgo zgodovino lesa kot osnovnega gradbenega materiala.

Najbolj razširjena uporaba WPC je v Severni Ameriki in Evropi.

Skoraj težko si je predstavljati park, sprehajališče ali marino v Severni Ameriki ali nekaterih delih Evrope brez kompozitnih WPC tal.

Enako velja za privatne objekte.

V ZDA ima 82 % hiš v svojem dvorišču platformo iz talnih desk, ta trend pa se je razširil tudi v Evropi.

Vedno pogosteje se v projektih rišejo WPC tla na terasah ali bazenih namesto keramičnih ploščic oziroma tiskanega betona.

Πώς οι ξύλινες πλατφόρμες έγιναν το πιο περιζήτητο δάπεδο για εξωτερική χρήση;

Πραγματική εμφάνιση δαπέδου!

Σε σύγκριση με άλλα εξωτερικά δάπεδα όπως κεραμικά πλακίδια, τυπωμένο σκυρόδεμα, behaton πλάκες,  που αποτελούν την πιο διαδεδομένη κυβική μορφή, τα ξύλινα πατάκια που έχουν μήκος 3 ή 4 μέτρα και πλάτος 15 cm αναδεικνύουν διαφορετικά την εμφάνιση του πατώματος!

Εύκολη εγκατάσταση ξύλινων δαπέδων wpc

Η ξύλινη πλατφόρμα μπορεί να κατασκευαστεί σε όλα τα υποστρώματα.

Σε γη, άμμο, σκυρόδεμα, πάνω σε κεραμικά πλακίδια,behaton πλάκες ή σε άσφαλτο.

Ενώ άλλα δάπεδα απαιτούν πλήρη προετοιμασία υποστρώματος, όπως σκυροδέτηση ή κατασκευή τσιμεντένιας επικάλυψης, τα ξύλινα πατώματα τοποθετούνται απευθείας στη σχετική δομή, η οποία είναι πολύ πιο βολική και ταχύτερη στην κατασκευή απ’ ότι το σκυρόδεμα.

Το κρυφό σύστημα με το οποίο συνδέονται τα πατάκια, με τη βοήθεια του κλιπ και της βίδας, επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη σχεδίαση της ξύλινης πλατφόρμας, χωρίς πρόχειρες εργασίες.

Η σύγχρονη εμφάνιση των ξύλινων δαπέδων που συναρμολογούνται διακριτικά σε όλους τους τύπους εγκαταστάσεων και η εύκολη εγκατάσταση χωρίς ορατά σημάδια σύνδεσης, προσελκύει την έντονη ζήτηση με πολλές εύλογες απορίες…

Συχνά σε συζητήσεις με τους  πελάτες μας ακούμε ερωτήσεις όπως εάν τα ξύλινα δάπεδα από σύνθετα υλικά αλλάζουν χρώμα?

Γιατί χρειάζεται απόσταση (από τα μπροστινά άκρα των πατακίων), γιατί να αγοράζουν ογκώδη ξύλινα δάπεδα ή με διακριτά τμήματα…

Ανθεκτικότητα χρωμάτων σε ξύλινα δάπεδα από σύνθετα υλικά WPC?

Σχεδόν όλα τα υλικά αποσυντίθενται υπό την επίδραση των υπεριωδών ακτίνων.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις χρωστικές ουσίες.

Τουλάχιστον αυτό ίσχυε πριν από μερικά χρόνια.

Στις μέρες μας μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται για την ανάπτυξη των νανοτεχνολογιών, και έτσι μπορείτε να δείτε κεραμικές προστασίες ολοένα και πιο συχνά, κεραμικές προστασίες και βαφές για αυτοκίνητα που εγγυώνται την ανθεκτικότητα του χρώματος για 10 έτη.

Είναι το ίδιο με το φινίρισμα οικοδομικών υλικών, δοκιμάζονται και αναπτύσσονται πολλοί τύποι προστασίας.

Οι σοβαροί κατασκευαστές καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την αποφυγή αποχρωματισμού μετά από χρόνια έκθεσης σε υπεριώδεις ακτίνες.

Παρά την τελειοποίηση της παραδοσιακής τεχνολογίας κατασκευής με βάση την εξώθηση και την εφαρμογή πρόσθετων υψηλής ποιότητας, ο αποχρωματισμός έχει μεν τεθεί υπό έλεγχο αλλά δεν αποτρέπεται.

Για το λόγο αυτό, έχει εξελιχθεί μια νέα τεχνολογία, δηλαδή η από κοινού συν-εξώθηση και η εφαρμογή υλικού από Ακρυλονιτρίλιο- Ακρυλικό Στυρένιο που είναι πλήρως προστατευτικό έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Στη βάση του προφίλ υπάρχει επιπλέον σύνθετο υλικό ενώ επικαλύπτεται στις εξωτερικές πτυχές του, με υλικό που εγγυάται σταθερό χρώμα για μεγάλη διάρκεια ζωής.

Αυτός ο τρόπος κατασκευής είναι πιο ακριβός από τον κλασικό τρόπο κατασκευής των ξύλινων δαπέδων, αλλά είναι η μόνη γνωστή και εφαρμόσιμη λύση για έργα όπου απαιτείται απόλυτη αντίσταση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Εγγύηση 10 ετών?

Η εγγύηση είναι ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται στο μάρκετινγκ και στην πώληση των ξύλινων δαπέδων.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν εξαιρετικά μεγάλες περιόδους εγγύησης, αλλά είναι σωστό αυτό; Οι όροι της εγγύησης σχετίζονται κυρίως με την αντοχή του σύνθετου υλικού σε θραύση, μύκητες, σήψη και επίθεση από έντομα, δηλαδή προνύμφες και τερμίτες. Με βάση εργαστηριακές δοκιμές και πραγματικές εφαρμογές, αξιόπιστοι κατασκευαστές εγγυώνται το πλαίσιο εντός του οποίου επιτρέπεται αλλαγή στα χαρακτηριστικά. Ένα παράδειγμα είναι η εγγύηση σχετικά με τη σταθερότητα χρώματος. Επιτρέπονται ακόμα και αλλαγές σκίασης αλλά σε καμία περίπτωση το ξύλινο δάπεδο δεν επιτρέπεται να αλλάξει εντελώς το χρώμα του. Στο πλαίσιο της τακτικής χρήσης της ξύλινης πλατφόρμας, ως αποτέλεσμα της τριβής, υπάρχει φυσική φθορά. Το ίδιο συμβαίνει με άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται εντατικά, ανάλογα με το είδος των υποδημάτων που εκάστοτε χρησιμοποιούνται, η φθορά της πισίνας θα είναι σημαντικά λιγότερο διακριτή, σε σύγκριση με άλλους δημόσιους χώρους στους οποίους βαδίζει κόσμος με σημαντικά σκληρότερα υποδήματα. Για να διατηρήσετε την προστασία του ξύλινου σας δαπέδου για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να δώσετε προσοχή στη συντήρηση των ξύλινων πλατφόρμων. Βαφές και λεκέδες από τρόφιμα, βρώσιμα ή λάδια κινητήρων μπορούν να εξαλειφθούν επιτυχώς με τη χρήση νερού και απορρυπαντικού. Ο λεκές πρέπει να αφαιρεθεί εγκαίρως προτού διεισδύσει στο ξύλινο πατάκι. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η χρήση επιθετικών χημικών ουσιών, ερχόμενων σε επαφή με όμβρια ύδατα, μπορεί να αφήσει μόνιμους λεκέδες στην επιφάνεια των ξύλινων δαπέδων, γεγονός που δεν καλύπτεται από την εγγύηση.

Πώς τα δάπεδα από σύνθετα υλικά WPC ανταποκρίνονται στις εξωτερικές συνθήκες;

Η αλλαγή θερμοκρασίας, η υγρασία, η παρουσία νερού (beach bar, πισίνες, βροχή), λίγοι μήνες κάτω από το χιόνι, η υψηλή συχνότητα παρουσίας ατόμων, τα έπιπλα με μεταλλικά πόδια, όλα αυτά θα επηρεάσουν την εμφάνιση του δαπέδου σας μετά από λίγα χρόνια.

Επιλέξτε ξύλινα δάπεδα σύμφωνα με τους όρους εφαρμογής και της επιλογής σας.

Τα ξύλινα δάπεδα δεν είναι έπιπλα

Λάβετε υπόψη ότι τα ξύλινα δάπεδα βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και υφίστανται όλες τις συνθήκες που περιγράψαμε νωρίτερα.

Είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε να φαίνονται ίδια και μετά από 10 χρόνια χρήσης; Αν τοποθετείτε ξύλινα δάπεδα σε κοινόχρηστο χώρο όπως σε πάρκο ή σε κήπο εγκαταστάσεων εστίασης, σας συμφέρει να διαλέξετε ξύλινα δάπεδα από την σειρά Premium που είναι πιο ακριβά αλλά και πιο μακροχρόνια, πιο ανθεκτικά και έχουν μακρόχρονη εγγύηση.

Η επιλογή των υλικών, της τεχνολογίας παραγωγής και της ποιότητας των στοιχείων σύνδεσης επηρεάζουν την τιμή αλλά και τη διάρκεια ζωής.

Για ιδιωτική χρήση μπορείτε να επιλέξετε ξύλινα δάπεδα χαμηλότερης κατηγορίας επειδή η ένταση χρήσης είναι αρκετές φορές μικρότερη.

Ωστόσο, υπάρχει  η βροχή, το χιόνι και η υπεριώδης ακτινοβολία και υπό αυτές τις συνθήκες, τα ξύλινα δάπεδα πρέπει να πληρούν την ελάχιστη ποιότητα προκειμένου να μην γίνονται ευάλωτα μετά από μία μόνο εποχιακή χρήση.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό

Μέθοδος εγκατάστασης ξύλινων δαπέδων από σύνθετα υλικά wpc

Ως προς την ποιότητα της κατασκευής, η ανθεκτικότητα της ξύλινης πλατφόρμας είναι αυτή που διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο, αλλά εφόσον η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων ακόμα και αυτών της υψηλότερης ποιότητας δεν έχει γίνει σωστά, η κατασκευή δεν θα διαρκέσει ούτε ένα χρόνο.

Τα περισσότερα παράπονα προκύπτουν από ανεπαρκώς εγκαταστημένα ξύλινα δάπεδα.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;  Πρώτον, ότι υπάρχει ανεπαρκής προετοιμασία της υποδομής.

Η ακατάλληλη ή εσφαλμένα κατασκευασμένη υποδομή αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει προβλήματα.

Εάν ένα ξύλινο πατάκι δεν στέκεται σε μια ιδανικά επίπεδη επιφάνεια θα αρχίσει να καμπυλώνεται με την πάροδο του χρόνου, και το γεγονός αυτό αποτελεί σίγουρο πρόδρομο για ρωγμές και μηχανικές βλάβες.

Κατά την εγκατάσταση της υποδομής είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η απόσταση μεταξύ του προφίλ που καθορίστηκε από τον κατασκευαστή και το πιο σημαντικό, η απόσταση στο μπροστινό μέρος των πατακίων.

Το σύνθετο υλικό από πλαστικό και ξύλο είναι διογκούμενο υλικό το οποίο διαστέλλεται υπό την επίδραση του ήλιου και των αυξημένων θερμοκρασιών.

Εάν κατά την εγκατάσταση δεν αφήνεται  κανένα κενό διαστολής σε όλες τις μπροστινές συνθέσεις και τα πατάκια δεν αποσπώνται από όλες τις στατικές εγκαταστάσεις (τοίχος, παραπέτο, σκάλα, κτλ….) θα υπάρξουν σίγουρα ανεπιθύμητα ελαττώματα.

Η κακή επιλογή των βιδών και των κλιπ αποτελούν επίσης κοινή αιτία βλάβης του ξύλινου πατώματος.

Εάν οι βίδες και τα κλιπ δεν προστατεύονται επαρκώς και δεν προορίζονται για εξωτερική χρήση, η χρήση τους θα διαβρωθεί σύντομα, και αυτό προκαλεί τη θραύση των βιδών και το διαχωρισμό του πατακίου από την υποδομή.

Αν αποφασίσετε να τοποθετήσετε μόνοι σας την ξύλινη πλατφόρμα σας, φροντίστε να ζητήσετε οδηγίες εγκατάστασης που καθορίζονται από τον κατασκευαστή, γιατί κάθε ξύλινο δάπεδο έχει τις αντοχές του, που πρέπει να γίνουν σεβαστές, έτσι ώστε η πλατφόρμα να χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια.

Αν έχετε κάποιο ερώτημα σχετικά με ξύλινα δάπεδα wpc και δεν βρήκατε την απάντηση σε αυτό το κείμενο, μπορείτε να το δημοσιεύσετε στα παρακάτω σχόλια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *